Malzemeler
1 kg buğday unu
3 yumurta
10 gr tuz
50 gr nişasta
1 kg sade yağ
500 gr antepfıstığı içi
500 gr süt
50 gr irmik
750 gr şeker
350 gr su
Hazırlanışı
Şöbiyet için hamurun hazırlanışı ve açılışı tıpkı baklava yapımındaki gibidir.
Unu tezgaha dökün, ortasında bir boşluk açın. Yumurtaları tuzla
çırpın, biraz sulandırarak una ilave edip yoğurma işlemine başlayın.
Yoğurma
süresince karışıma azar azar su ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene
kadar devam edin. Hazırladığınız hamuru çekerek uzatın ve iki parmak
kalınlığında parçalar halinde kesin.
Kestiğiniz hamur parçalarını
elinizle yassı hale getirin, üzerlerine biraz nişasta serpin ve
kenardan ortaya doğru incelterek açın. Yarıçapları 25-30 santim olacak
şekilde incelttikten sonra yeniden nişastalayarak üst üste dizin. Açma
işlemini bu şekilde üç kere tekrarlayın. Son yufkalarımızın
eni 60, boyu 120 ile 140 santimetre arası olmalı.
Şerbeti soğutup dökün
10 yufkayı üzerlerine tereyağı sürerek üst üste dizin ve kenarları 7 santimetrelik kareler biçiminde kesin.
Süt ve irmiği geniş bir tencereye alıp koyu bir kıvama gelene dek
karıştırarak pişirin. Kara hamurların içlerine birer ceviz büyüklüğünde
irmikli kaymak ve biraz fıstık içinden koyun.
Uçlarını mektup
zarfı şeklinde kapattığınız yufkaları tepsiye dizin. Tereyağının
kalanını eriterek tepsiye dökün. Tüm hamurlar ıslandıktan sonra yağın
fazla görünen kısmını tepsiyi hafifçe eğerek dökün.
Fırınınızı orta ayarda ısıtın. Fırına şöbiyet tepsinizi yerleştirin ve hamurları yarım saat kadar pişirin. Şöbiyet pişerken, şerbeti
için su ile şekeri karıştırıp ocakta ısıtın ve kıvamlı hale getirdikten sonra ateşten alıp soğumaya bırakın.
Pişen
şöbiyetin üzerine soğuk şerbetini dökün. Tatlı ılındığında servis
tabaklarına alabilir, üzerlerini fıstıkla süsleyerek servis
edebilirsiniz.