12 Temmuz 2013 Cuma

Mantı Tarifi

Malzemeler
1 büyük boy soğan rendelenecek
1,5demet maydanoz ince dogranacak
250 gr kıyma
Hamuru için
1 adet yumurta
2 bardak un
tuz ve su
Sosu için
Yoğurt
Sarımsak
Kırmızı biber
Tereyağı
Nane
Sumak
Hamurun Hazırlanması
Öncelikle bir adet yumurtayı un’a kırarak başlıyoruz. Su ile hamuru kıvama getirene kadar yoğuruyoruz. Bir oklava yardımı ile hamuru çok ince açmaya başlıyoruz. Hamur, üzerine hafifçe un serpiştirilmiş geniş bir kesme tahtasına alıyoruz. Büyük daire şeklinde açılan hamuru düz ağızlı bir bıçak ile önce enlemesine ve sonra boylamasına yaklaşık 3-4cm aralılar ile kesiyoruz. Kare şeklinde olmayan hamurun kenarında kalan parçalar ortalarından büzülerek fiyonk makarna şeklinde hazırlanır ve içleri boş olarak pişirilmek üzere kenara koyuyoruz.
Mantının İçi Hazırlanması
Kıymayı tuz ve karabiber ile yıkayıp doğradığımız maydanoz ve çok ince doğranmış soğanla güzelce karıştırılıp mantının içini hazırlayınız. Burada dikkat edilecek nokta soğanı kavurmamamızdır.
Pişirme, Sos ve Servis
Bir tencere suya tuz ekleyip hafifçe orta ateşte kaynatıyoruz. Kıyma karışımını küçük parçalar halinde kestiğimiz hamur karelerine tek tek yerleştiriyoruz. Mantı tanelerini tek tek avuç içinde üçgen şeklini alacak şekilde uzak köşelerinden birleştirip, kenarlarını sıkıca kapatıyoruz. Hazırlanan mantı tanelerini hafif un serpilmiş bir tepside biriktiriyoruz. Bolca yoğurt ile ayıklanıp, dövülmüş sarımsağı karıştırıyoruz. Karışım tüm mantı yemeğini içine alabilecek genişlikte bir kaba yayılacaktır.
öncelikle mantı tanelerini kaynayan soya boca ediyoruz ve orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişiriyoruz. Mantıların açılmamasına dikkat ederek süzgeç yardımı ile pişirme suyundan süzüyoruz. Süzülen mantı içinde yoğurtlu sarımsak olan geniş kaba ekliyoruz ve güzelce karıştırıyoruz.
En son olarak bir tavada tereyağı eritip, içine arzu edilen miktarda kırmızı biber ekliyoruz. Kırmızı biber yanıp, kararmadan evvel tava ateşten alıyoruz ve yoğurlu mantının üzerine güzelce gezdiriyoruz. Arzuya göre mantıya nane ve/veya sumak ilave edebilirsiniz.
**Afiyet Olsun**

Kirazlı Kek Tarifi

Malzemeler
500 gr kiraz (tatlı ve çekirdekli)
70 gr elenmiş un
2,5 lt süt (tam yağlı)
4 yumurta
120 gr toz şeker
3 çorba kaşığı pudra şekeri
60 gr tereyağı

Hazırlanışı
Tereyağının yarısı ile porselen veya seramik bir tart kalıbının yağlayın.
  Kirazları yıkayıp bir mutfak bezi ile kurulayın. Saplarını çıkarıp atın ama çekirdeklerini çıkarmayın. Kirazları kalıbın dibine yayın. Fırını 200 derece kızdırın.
Büyük bir kaseye yumurtaları kırın ve çırpın. Üzerine toz şekeri ilave edip akıcı koyu bir karışım elde edinceye kadar birlikte çırpın.
  Unu, karışımın üzerine eleyip sütü ekleyin. Hamuru akıcı ve homojen bir hale getirinceye kadar çırpın, kirazların üzerine dökün.
  Kalan tereyağını fındık büyüklüğünde parçalar halinde karışımın üzerine koyup pudra şekerini serpin.
  Tartı, önceden ısıttığınız fırına atın ve üzeri altınımsı kahverengi oluncaya kadar, 30 dakika pişirin. Tartı fırından çıkarın ve ılık olarak servis yapın.
  Kiraz tatlı olduğu için burada önerilen şarap, hafif özlü bir şaraptır.
**Afiyet Olsun**

Sultan Lokumu

Malzemeler
1 kg. süt,
1 paket (250 gr) margarin,
2 su bardağı şeker,
1 paket vanilya,
2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un,
ceviz ve tarçın (fındık tercihim :) )
 
Hazırlanışı
önce unla yağı kavurun. şekeri ekleyip kavurmaya devam edin. sütü azar azar ekleyin, çırparak pişirin. oldukça yoğun bir muhallebi kıvamına gelip pişince ocaktan indirin. hemen vanilyayı ekleyip 10 dk. çırpın. buzdolabında en az 2-3 saat bekletin. soğuyunca her birinden ceviz büyüklüğünde parçalar alın, içine fındık koyup kapatın ve yuvarlayın. lokumları hindistan cevizi serpilmiş tepsiye dizin. her tarafının hindistan cevizine bulanmasını sağlayıp, kürdan batırın. servis edene kadar buzdolabında saklayın.Ben yarım ölçü yaptım 20 taneden fazla oldu...
**Afiyet Olsun**

 

Muzlu Pasta Tarifi

Malzemeler
3 Katlı hazır pasta tabanı
5 Yemek kaşığı süt
4 Adet krema
4 Adet krema sertleştirici
4 Yemek kaşığı şeker
3 Adet muz
Toz fındık
Çikolata parçaları
Hazırlanışı
Muzlu pastamıza başlarken öncelikle pasta tabanlarını süt ile ıslatacağız. Bunun için yağ fırçası kullanabiliriz. Daha sonra kremamızı hazırlıyoruz. Kremamızı şeker ve krema sertleştirici attıktan sonra iyice kıvama gelene kadar çırpıyoruz. Güzelce kremamızı çırptıktan sonra ve iyice kıvama geldiğinde, üç katlı aldığımız ve önceden ıslattığımız kalıbımızın her katına sürüyoruz. Kremanın üzerine muz dilimlerini yerleştiriyoruz ve her kat için aynı işlemi yapıyoruz.
Son kata geldiğimizde artık pastamız neredeyse hazır. Üçüncü kata da kremamızı sürüyor ve muz dilimleri ile güzelce süslüyoruz. Artık soğuması için pastamızı dolaba koymanın vakti. Yeteri miktarda soğuttuktan sonra, pastamız servise hazır.
**Afiyet Olsun**

Cevizli Tahinli Kurabiye

cevizli tahinli kurabiye 
Malzemeler
1 su bardağı tahin
1 su bardağı şeker
200 gr. yumuşak tereyağ
1 yumurta sarısı
3-4 su bardağı un
1 paket vanilin
1 su bardağı ceviz

Hazırlanışı
Fırını 180 derecede ısıtın.
Tahin, şeker, yumuşak tereyağ ve yumurta sarısnı iyice çırpın.
Vanilya ve unu azar azar ekleyerek sert kıvamlı bir hamur elde edin.
İster içerisine kırılmış olarak istersenizde üzerine cevizleri ekleyebilirsiniz.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yuvarlayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
Kurabiyeleri 15-20 dakika renk alana kadar pişirin.
Kurabiyelerinizi fırından çıkar çıkmaz servis etmek yerine 10 dakika dinlendirip öyle servis etmenizi tavsiye ederim.
**Afiyet Olsun**

Revani Tarifi

revani 300x183 Pratik Revani Tarifi
Malzemeler
4 tane, yumurta
3 yemek kaşığı, sıvıyağ
1 su bardağından, biraz az, irmik
1 su bardağı, şeker
1 su bardağı, yoğurt
2,5 su bardağı, un
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay fincanı, ceviz içi
Şerbeti: 3 çay fincanı, şeker
3 çay fincanı, su

Hazırlanışı
Tatlımıza başlamadan önce şunu belirtmek isterim ki revaninin yapımı kek yapımı gibidir. İlk önce malzemeleri karıştırmak için bir kap alıyoruz. Bu kabımıza yumurta ve şekerimizi alıyoruz ve iyice çırpıyoruz. Daha sonra sırası ile diğer malzemelerimizi bu kaba dahil ediyor ve karıştırıyoruz. Bu işlemimiz, karışım kek kıvamında olana kadar devam edecektir. Daha sonra fırın kabımızı yağlıyoruz ve hazırladığımız malzemeleri bu kaba yerleştirerek, 175 derecelik ısıda üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Şerbetimiz için bir tencereye su koyuyor ve kaynatıyoruz. Tabiki suyumuza şeker koymayı ihmal etmeyelim. Şekerli suyumuz kaynamaya başladığında, en az 10 dakika daha kaynamaya bırakıyoruz. Tenceremizi ocaktan almadan birkaç dakika önce limon suyunu ekliyoruz.
Pişen revanimizin üzerine, fırından çıkmasının ardından yaklaşık bir su bardağı soğuk su gezdiriyoruz. Daha sonra ılıklaşan şerbetimizi, tatlımıza döküyoruz. Tercihimize göre servis için hindistan cevizi kullanılabilir. Ve tatlımız hazır.
**Afiyet Olsun**

Patlıcanlı Börek Tarifi

Patlıcanlı Börek Tarifi Pratik Börek Tarifleri 
Malzemeler 
3 adet yufka
5 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı süt
1 yumurta
1 kahve fincanı zeytinyağ
1 tutam toz şeker

İç Malzemeleri

250 gram kıyma
2 çorba kaşığı zeytinyağ
2 adet közlenmiş patlıcan
1 soğan
tuz,karabiber

 Hazırlanışı
Patlıcanı aliminyum folyaya sarıp 180 derece fırında 25 dk kadar közleyin.
Soğanları kuşbaşı doğrayın zeytinyağında kavurun pembeleşince kıymayı ilave edin Suyunu çekince ince ince doğradığınız közlenmiş patlıcanı da ekleyin.
Tuz ve karabiberi ilave edip karıştın ve ocaktan alın.
3 çorba kaşığı yoğurt,süt,yumurta akı ve zeytinyağını çırpın.
Yufkaların her birini 6 üçgen parçaya bölün.Bu büyük üçgenelere ayrı ayrı hazırladığınız karışımdan sürün.
Üçgenin geniş kısmına içten koyup kalınca bir rulo yapın ve tepsiye dizin.
Ayırdığınız yumurta sarısını kalan 2 çorba kaşığı yoğurtla karıştırıp bir tutam toz şeker ekleyin,karıştırın ve ruloların üzerine sürün.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
**Afiyet Olsun**

11 Temmuz 2013 Perşembe

Patlıcan Musakka Tarifi

Malzemeler
4 adet patlıcan
1 adet soğan
250 gram kıyma
2 adet domates veya 2 kaşık domates salçası
3 yemek kaşığı margarin
Tuz
Karabiber
İnce kıyılmış maydonoz

Hazırlanışı

Patlıcanlar 1 parmak kalınlığında halka halka doğranır. Tuzlu suya konur. 1 saat kadar bırakılıp siyah suyunun çıkması beklenir. Süzülen patlıcanlar, kurulanıp tavaya konulan bol yağda alt-üst hafif şekilde kızartılır. 1 kat olarak yayvan bir kaba yayılır. Kızaran diğer patlıcanlar tabağa alınır. 3 yemek kaşığı yağda ince doğranmış soğan ve kıyma kavrulur. Domates, tuz, karabiber eklendikten sonra bir taşım kaynatılır.Tepsiye koyduğumuz patlıcanların üzerine muntazam bir şekilde konur. 2 su bardağı suyu ilave edip 20-25 dakika kısık ateşte pişirilir. Söndürülünce ince kıyılmış maydanoz serpilir.
**Afiyet Olsun**

Cacık Tarifi


Malzemeler
3 adet salatalık
2 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 bardak su
4 diş sarımsak
Tuz

Hazırlanışı
Yoğurdu kaşıkla iyice çırpınız.Üzerine bir bardak su koyup, iyice karıştırınız. Suyla yoğurt birbirine karışıp, kıvama gelince, üzerine kabuklarını soyduğunuz salataları rendeleyiniz.Zeytinyağı ve tuzu da koyarak yine karıştırıp, kaselere boşaltınız ve servis yapınız. İstenirse, havanda ezilmiş sarımsak da ekleyebilirsiniz.

Arpa Şehriye Çorbası


Malzemeler

Üç (3) adet orta boy domates
İki adet yeşil biber
Bir su bardağı arpa şehriye
Bir kaşık margarin
Sıcak su  
Hazırlanışı
Bir tencereye margarinimizi koyalım. Biberlerimizi ince kırıp doğrayalım ve tencereye dökelim. Yağda kavuralım. Kabukları soyulmuş dometeslerimizi de doğrayıp biberlere ekleyelim. Domatesler yumuşayıncaya kadar pişirelim Tuzunu ekleyip üzerine iki üç su bardağı sıcak su dökelim. Ve kaynatalım. Sonra şehriyelerimizi döküp 10 dakika kaynatıp üzerine limon ve kara biber ekleyip servis yapalım
**Afiyet Olsun**

Mercimek Çorbası Tarifi

Kırmızı Mercimek Çorbası
MALZEMELER :
3 bardak kırmızı mercimek,
6 bardak su,
2 kaşık yağ,
4 bardak et suyu,
tuz.
Hazırlanışı
Kırmızı mercimek iyice ayıklanıp su ile tencereye konur. İyice ezilene kadar pişirilir.
Sonra sıra ile şu işlemler yapılır.
• Pişen ve boza kıvamına gelen mercimekler varsa bir presle, yok­sa süzgeçle iyice ezilir.
• Et suyu ve yağ katılıp, 15 dakika daha kaynatılır.
 **Afiyet Olsun

Bezelyeli Tavuk Tarifi

bezelyeli_tavuk 
 Malzemeler
1 kilo bezelye
1 adet tavuk göğsü
2 adet soğan
500 gr patates
3 adet domates
1 kaşık salça
3 kaşık yağ
tuz
Bezelyeli Tavuk Hazırlanışı:

Öncelikle Tavuk Göğsümüzü kemiğinden sıyırmakla tarifimize başlıyoruz.Ardından ceviz büyüklüğünde doğruyoruz.Sonra tencereye doğranmış soğanlarımızı tavukları ve yağımızıda ilave edip güzelce kavuruyoruz.Kısık ateşte karıştırarak pişiriyoruz.
Sonra doğranmış domates,bezelye ve salçamızıda ilave edip üstüne kadar suyumuzu koyup ardından patateslerimizi de doğrayıp ilave ediyoruz ve pişiriyoruz.
**Afiyet Olsun**

Kuru Fasulye Tarifi

Photo 
Malzemeler:
2 su bardağı kuru fasulye + 1 litre sıcak su+ 1 tatlı kaşığı şeker+ 1 çay kaşığı tuz 
1 yemek kaşığı salça 
2 adet kuru biber
1 büyük baş soğan
1 adet yeşil biber
1 adet domates
1 çay kaşığı tepeleme kırmızı toz biber
1,5 litre sıcak su
5-6 yemek kaşık sıyı yağ

Hazırlanışı
Bir gece önceden kuru fasulyeleri ayıklayıp yıkayın.
1 litre sıcak suyun içine, tuz ve şekeri karıştırın. Ve fasulyeyi geceden bu suyun içinde ıslatın.
Soğanları ve biberi yemeklik doğrayın.
Düdüklü tencereyi ocağa alın ve tencereye önce yağı koyun, soğan ve biberleri kavurun.
Ayrı bir yerde sıcak suyunuzu hazırlayın.
Domatesin kabuğunu soyun ve doğrayın, tencereye aktarın. Salçayıda ilave edin.Beraberce 2-3 dakikadar kavurun.
Fasulyeleri, tuzunu, kırmızıbiberini, kurubiberi ilave edip, 2-3 kez daha karıştırın.
Daha sonra sıcak suyunu koyun. Karıştırın.
Tencerenin kapağını kapatın .Düdüğü çalana kadar orta hararetli ateşte, daha sonrasında ise kısık ateşte 35 dakika kadar pişirin. Tencereyi ocaktan aldıktan sonra kapağını açın ve suyunu kontrol edin. Eğer suyu biraz fazla ise kapağı açık vaziyette çok az daha kaynatın. Eğer suyu az ise yeterince kaynar su ilave edip 5 dakika kadar daha pişirin. Sıcak olarak servis edin.
**Afiyet Olsun**

Etimek Tatlısı

http://haberustam.com/wp-content/uploads/2013/06/Etimek-Tatl%C4%B1s%C4%B1.jpg 
Malzemeler

12 adet tuzsuz etimek
Şerbeti İçin
1,5 subardagı şeker
2 subardagı su
Muhallebisi İçin

1 litre süt
6 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
6 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
Üzeri İçin
 1 paket krem şanti
1 su bardağı süt (200ml)
Ceviz ya da Antep fıstığı
Hazırlanışı 

2 su bardağı sıcak su ile 1,5 su bardağı şekeri minik bir tencereye alarak kaynattım. Kaynamaya başladıktan 5-6 dk. sonra altını kapatarak. Şerbeti 10 dk kadar beklettim.
Eğer şerbeti karamelize edilmiş istiyorsanız önce şekeri tencerede kavurun  üzerine su ekleyerek şerbeti hazırlayabilirsiniz.
Bu arada da genişçe bir borcama 12 tane etimeği güzelce sıraladım. Kepçe yardımı ile şerbeti etimeklerin her yerine gelecek şekilde dağıttım. Etimekler ıslanırken hemen muhallebiyi hazırlamaya başladım.
Tarifin aslında malzemeler 750ml süte göre verilmişti ama ben tepsim geniş olduğu için 1 litre süt ile hazırladım. Eğer sizde küçük bir tepsiye yapıyorsanız etimek sayısına göre malzemenizi ayarlayabilirsiniz.
1 litre sütün içine vanilya ve tereyağ hariç tüm muhallebi malzemelerini ekledim ve iyice çırptıktan sonra kaynayana kadar karıştırarak muhallebiyi hazırladım. Kaynamaya başladıktan sonra vanilya ve tereyağı ilave ederek 2-3 dk kadar daha karıştırdım ve ocağı kapattım. Muhallebi 5 dakika kadar dinlendikten sonra etimeklerin üzerine dökerek yüzeyini düzelttim.
Krem şantiyi tatlının üzerine dökmeden önce iyice soğuması için tatlıyı beklemeye aldım. Eğer muhallebinin soğumasını beklemezseniz krem şanti eriyerek kötü bir görüntü oluşturur bu nedenle soğuduğundan emin olmadan krem şantiyi eklemeyin.
Soğuyan tatlının üzerine 1 su bardağı süt ile hazırladığım krem şantiyi hazırlayarak sürdüm. Üzerini streç film ile kapatarak buz dolabına kaldırdım.
Bu tatlıyı bir gün buzdolabından beklettikten sonra servis etmelisiniz. Üzerine tercihinize başlı olarak ceviz ya da antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz.
**Afiyet Olsun**



8 Temmuz 2013 Pazartesi

Taze Fasulye Tarifi

Taze Fasulye


Malzemeler

-2 adet orta boy soğan
-1 kilo taze fasulye
-2-3 diş sarımsak
-1çorba kaşığı salça
-1 büyük domates
-küçük kahve fincanı mısır özü yağı
-tuz, kırmızıbiber
-2-3 su bardağı sıcak su

Hazırlanışı
Soğanları yemeklik doğrayın.
Fasulyelerin başlarını ve kılçıklarını temizledikten sonra 2 ye yada 3 e bölün. Bol suda yıkayın.
Sarımsakları temizleyin doğrayın. Domatesin kabuklarını temizleyip rendeleyin.
Tencereye sıvıyağı, soğanı, doğranmış fasulyeleri, domates rendesi, kırmızı toz biber ve sarımsakları ilave edin.Kısık ateşte ara ara karıştırarak 20 dakika kadar tencerenin kapağı kapalı olarak kavurun.
Daha sonra 2-3 su bardağı sıcak suyu ilave edin.
Tuzunu ilave edin.
20 dakika kadar daha kısık ateşte yemeği pişirdikten sonra yemeği sıcak olarak servis yapabilirsiniz.
**Afiye Olsun**

Pilav Tarifi

http://www.lezzetci.com/tarifler/large/sehriyeli-pilav.jpg 

Malzemeler 

-2 su bardağı baldo pirinç
-1 çay bardağı arpa şehriye
-3 kaşık tereyağı (60-70 gr)
-1 yemek kaşığı sıvı yağ
-2,5 bardak su
-Tuz

Hazırlanışı
Pirinci yarım saat önceden ılık suda ıslatınız. Daha sonra ıslanan pirinçleri 3-4 su yıkayınız.
Tencereye tereyağı, sıvı yağı ve şehriyeyi alıp şehriyeler altın rengini olana kadar kavurun. Yıkanan pirinçleri ve tuzunu ilave ederek pirinçler şeffaflaşana kadar kavurmaya devam edin.
Son olarak sıcak suyu ilave ederek orta sıcaklıktaki ateşte kaynadıktan sonra da kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin.
**Afiyet Olsum**