4 Temmuz 2013 Perşembe

Balık Sırtı ya da Örgü Poğaça Yapımı

                                       
Malzemeler

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 3 paket kabartma tozu
  • Tuz
  • 1 kahve fincanı sirke
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Alabildiği kadar un
  • 250 gr peynir
  • Arzuya göre maydanoz

    Hazırlanışı
    Sıvı malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırın. Kabartma tozunu ekleyip, üzerine limon suyunu dökün. Azar azar un ilave edip, yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan küçük mandalina büyüklüğünde parçalar alıp, elinizde hafif açın. Tahtanın üstünte biraz daha açtıktan sonra, ortasına peynir koyun ve kenarlarını balık sırtı kesin. Peynirin üstüne balık sırtı örgüsü gibi örün. Yağlanmamış bir fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, 180 derecelik fırında üzeri kızarana dek pişirin. **Afiyet Olsun**


Milföy Külah Pasta

Malzemeler:
16 tane külah için:

  • 12 adet milföy hamuru
  • 1 litre süt
  • 6 yemek kaşığı nişasta
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 2 poşet krem şanti
  • 2-3 yemek kaşığı file badem

  • süslemek için;
  • çilek,toz yeşil fıstık
  • pudra şekeri
Hazırlanması
Milföy hamurlarini merdaneyle incelterek yarım santim kalınlığında şeritler halinde kesin.(pastane malzemesi satan yerlerde satilan) Koni şeklindeki kalıba bu milföy şeritlerini en alttan başlayarak dolayın (Hafif üst üste binecek şekilde sarılması gerekiyor.)Daha sonra kalıpla birlikte direkt yağlamadan fırın tepsisine koyun. 200 derece fırında hafif kizarana dek pişirin. (Piştikten sonra soğuyana kadar kalıptan çıkarmayın).Muhallebisi için sütü, şekeri, nişastayı bir kaba alıp karıştırarak kısık ateşte pişirin. Piştikten ve soğuduktan sonra 2 poşet krem şantiyi toz halinde ekleyerek blendırla karıştırın. En son 2 yemek kaşığı file bademi elinizle biraz ufalayarak muhallebiye ekleyin ve kaşıkla karıştırın.Külahları sırayla bardaklara diklemesine koyarak içlerini şanti sıkacağına doldurduğunuz muhallebiyle doldurun. (dilerseniz içlerine de meyve parçacıkları da koyabilirsiniz.)Servis tabağına almadan önce  üzerlerine pudra şekeri serpin,içlerine toz fıstık ve çilek parçası koyarak servis tabağına alın.
**Afiyet Olsun**


2 Temmuz 2013 Salı

Mercimek Köftesi


Malzemeler
-1 kase mercimek
-1,5 kase ince bulgur.
-1 yemek kaşığı salça
-1 yemek kaşığı biber salçası
-yeşil soğan
-maydanoz
-1.5 yemek kaşığı zeytinyağ
-tuz,karabiber,kırmızı toz biber
Hazırlanışı
Mercimek haşlanır. Haşlanınca suyu üzerinde çok hafif kalacak şekilde süzülür. Aynı tencerede üzerine ince bulgur konulur. Tahta kaşıkla karıştırılır ve dinlenmeye bırakılır. Su gibi görürseniz biraz daha bulgur ekleyebilirsiniz. Biraz dinlenip soğuduktan sonra diğer bütün malzemeler,ince kıyılmış yeşillikler beraber yoğrulur ve köfte şeklinde servis edilir.
**Afiyet olsun**

Patlıcan Salatası



  • Malzemeler
  • -8 adet patlıcan
  • -3 adet domates
  • -5-6 adet çarliston/sivri biber
  • -3-4 diş sarımsak
  • -Limon
  • -Zeytinyağı
  • -Tuz
  • -Maydanoz

Hazırlanışı

Patlıcanları ateş üzerinde közleyin. Mangalda veya ocakta ızgara üstünde közleyebilirsiniz.Közledikten sonra patlıcanın kabuklarını soyun. Domates ve biber ekleyecekseniz onları da ateşte közleyip, kabuklarını soyduktan sonra ufak ufak doğrayın. (Domatesi biz közlemeden de ekliyoruz, her defasında da biber ilave etmiyoruz. )Maydanozu da ince ince kıyın.Patlıcanları doğrayınSarmısakları ayıklayıp tuz ile birlikte havanda dövün ve bütün malzemeyi bir araya getirip karıştırın.
**Afiyet Olsun""




Peynirli Börek


Malzemeler
-Malzemeler
-200gr margarin
-4yufka
-2 yumurta
-50 gr sert peynir
-1 demet maydanoz
-1 su bardağı yoğurt
-2 çorba kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı

  • Peyniri ufalayıp maydanozu kıyın yumurtaların sarılarını ve aklarını birbirinden ayırın peyniri maydanozu ve yumurta aklarını güzelce karıştırın margarini eritin ve yufkalardan birini tepsiye kenarları sarkacak şekilde yerleştirin
    • üzerine erimiş margarinden sürün


  • bir yufkayı iri parçalara bölüp tepsiye yerleştirn

  • üzerine peynirli karışımı yayın bir yufkayı daha iri parçalara bölüp koyun üzerine yağdan gezdirin kalan bir yufkayı yine parçalayıp yerleştrn

  • kalan yağı gezdirn yoğurt yumurta sarıları ve sıvıyağı çırpıp böreğe sürün taşan kenarlarını içe doğru kıvırın 200derece fırında 25-30dk pişirin.
**Afiyet Olsun**

Ağlayan Pasta



Malzemeler: 
-3 yumurta
-1,5 su bardağı şeker ve süt

-1 çay bardağı sıvı yağ 
-3 yemek kaşığı kakao
-1 paket kabartma tozu,vanilya
-1 çay kaşığı karbonat 
-2,5 su bardağı un
Sosu için;
-1 paket krem şanti, 

-1 paket çikolata sosu,3,5 su bardağı süt


Hazırlanışı:
Yumurta ve şekeri elektrikli mikserle beyazlayana kadar çırpınız.Un haricindeki bütün malzemeleri de katıp çırpınız.Unu ilave edip 4 dakika kadar daha çırpınız.Yağlanmış tepsiye kek hamurunu döküp  200 derecelik fırında pişirin.Fırından çıkarır çıkarmaz üzerine direk 1.5 su bardağı her tarafına sütü gezdiriniz.Kekiniz soğuduktan sonra krem şantiyi çırpıp üstüne yayın.Daha sonra çikolata sosunu pişiriniz.Ara sıra karıştırarak soğutunuz.Kabuk bağlamamasına dikkat ediniz.Çikolata sosunuda en üste yavaşça yayınız.Bir çatal yardımıyla daireler şeklinde gezdiriniz.Ağlayan pasta hazır.
**Afiyet Olsun**


Susamlı Simit

-

Malzemeler
-Yarım paket yumuşak margarin
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 yumurta(sarısı içine, beyazı üzerine)
-2 kaşık yoğurt
-1 yemek kaşığı mahlep
-1 yemek kaşığı tozşeker
-1 çay kaşığı tuz
-1 paket kabartma tozu
-aldığı kadar un
-susam
Hazırlanışı
Susam hariç tüm malzeme ile yumuşak bir hamur yoğurulup biraz dinlendirilir.Cevizden biraz büyük parçalar koparılıp simit şekli verilir,önce yumurta akına sonra susama bulanan simitler tepsiye dizip fırınlanır.

Zebra Kek


Malzemeler

-4 adet yumurta,
-5 kahve fincanı şeker(türk kahvesi),
-2 kahve fincanı sıvı yağ,
-8 kahve fincanı un,
-1 şişe soda 200 ml,
-2 yemek kaşığı kakao,
-1 paket vanilya,
-1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı
Yumurtalar çırpılır,şeker ilavesi ile şeker eriyene kadar çırpılır, Sıvıyağ ardından soda ilave edilir,kakao hariç diğer malzemeler de ilave edilerek kek harcı hazırlanır ve bu harç 2 eşit miktarda kaplara ayrılır,birinin içine kakao ilave edilir,her 2 kek harcının içine aynı büyüklükte fincan veya kepçe konur.Yağlanmış bir tepsiye 1 kepçe sade kek harcı konur,tam ortasına 1 kepçe kakaolu harç dökülür,sonra yine 1 kepçe sade harç ortaya dökülür,bitene kadar aynı şekilde devam edilir,en son da kaşık veya bıçakla üstüne şekil verilir 170c fırında pişirilir.
**Afiyet Olsun** cansu

Çikolata Soslu Browni


Malzemeler
-4 Adet Yumurta
-2 Su Bardağı Toz Şeker
-1 Su Bardağı Sıvıyağ
-1 Su Bardağı Süt
-50 Gr.Kakao
-100 Gr.Bitter Çikolata
-1 Pk.Kabartma Tozu
-1 Pk.Vanilya
-2 Su Bardağı Un
Hazırlanışı
Yumurta ve şekeri boza kıvamına gelene kadar çırpın.Sıvıyağ,süt,benmari üsülü eritilmiş çikolatayı ve kakaoyu ekleyip çırpmaya devam edin.Karışımdan 1.5 Su bardağı ayırın.Kalan karışıma un,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip iyice çırpın.Yağladığınız kare borcama harcı döküp 180′C fırında 40-45 dakika kadar pişirin.Fırından çıkardığınız kekin üzerine ayırdığınız sostan döküp fırça yardımıyla sosu kekin üzerine iyice yayın.Üzerini ceviz yada hindistan cevizi ile süsleyip buzdolabında birkaç saat bekletip servis edin.

1 Temmuz 2013 Pazartesi

Elmalı Kurabiye


elmali kurabiye tarifi 300x225 Elmalı Kurabiye Tarifi
Malzemelr
-6-8 kişilik
-1 paket margarin
-2 adet yumurta
-2 yemek kaşığı yoğurt
-1 paket kabartma tozu
-1 çay bardağı sıvı yağ
-1 buçuk su bardağı pudra şekeri (1 yemek kaşığı içi için kullanılacak)
-aldığı kadar un
İçi için:
-4 adet elma
-5 yemek kaşığı ceviz içi
-1 tatlı kaşığı tarçın
Hazırlanışı
Elmalar soyup rendeleyin. Tavada 5 yemek kaşığı ceviz içi, 1 yemek kaşığı pudra şekeri,1 tatlı kaşığı tarçın ile elmalar kavrulur. Soğuması için bir kenara bırakılır.
Hamur kabına 1 su bardağı kadar un, margarin ve pudra şekeri iyice yoğrulur. Ortası açılarak yumurta, yoğurt, kabartma tozu ve sıvı yağ ilave edilir. Hamur kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar un ilave edilir. Hamurdan ufak parçalar alınarak düz bir zeminde merdane yardımıyla açılır. Kare parçalar kesilerek elma karışımı konulur ve rulo halinde sarın. Hazırladığınız ruloları fırın tepsisine dizin.180 derecede üstü hafif pembeleşinceye kadar  yaklaşık 40 dakika kadar pişirilir.Piştikten sonra soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri dökülerek servis yapılır.
**Afiyet Olsun**

Salçalı Kurabiye

Malzemeler
-1 paket sanayağ
-2 yumurta(birinin sarısı üzerine)
-1 paket kabartma tozu
-2 yemek kaşığı şeker
-1 yemek kaşıgından az salça
-2,5 su badağı un
-1 çay kaşığı tuz
-üzerine çörek otu

Hazırlanışı
Tüm malzemeleri bi kaba alıp hamuru yumuşak olacak kıvamda yogurun daha sonra istediginiz şekli verin üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.Daha önceden 180 derece ısıttığımız  fırına atıp üstleri kızarana dek piirin.
**Afiyet Olsun**