12 Temmuz 2013 Cuma

Mantı Tarifi

Malzemeler
1 büyük boy soğan rendelenecek
1,5demet maydanoz ince dogranacak
250 gr kıyma
Hamuru için
1 adet yumurta
2 bardak un
tuz ve su
Sosu için
Yoğurt
Sarımsak
Kırmızı biber
Tereyağı
Nane
Sumak
Hamurun Hazırlanması
Öncelikle bir adet yumurtayı un’a kırarak başlıyoruz. Su ile hamuru kıvama getirene kadar yoğuruyoruz. Bir oklava yardımı ile hamuru çok ince açmaya başlıyoruz. Hamur, üzerine hafifçe un serpiştirilmiş geniş bir kesme tahtasına alıyoruz. Büyük daire şeklinde açılan hamuru düz ağızlı bir bıçak ile önce enlemesine ve sonra boylamasına yaklaşık 3-4cm aralılar ile kesiyoruz. Kare şeklinde olmayan hamurun kenarında kalan parçalar ortalarından büzülerek fiyonk makarna şeklinde hazırlanır ve içleri boş olarak pişirilmek üzere kenara koyuyoruz.
Mantının İçi Hazırlanması
Kıymayı tuz ve karabiber ile yıkayıp doğradığımız maydanoz ve çok ince doğranmış soğanla güzelce karıştırılıp mantının içini hazırlayınız. Burada dikkat edilecek nokta soğanı kavurmamamızdır.
Pişirme, Sos ve Servis
Bir tencere suya tuz ekleyip hafifçe orta ateşte kaynatıyoruz. Kıyma karışımını küçük parçalar halinde kestiğimiz hamur karelerine tek tek yerleştiriyoruz. Mantı tanelerini tek tek avuç içinde üçgen şeklini alacak şekilde uzak köşelerinden birleştirip, kenarlarını sıkıca kapatıyoruz. Hazırlanan mantı tanelerini hafif un serpilmiş bir tepside biriktiriyoruz. Bolca yoğurt ile ayıklanıp, dövülmüş sarımsağı karıştırıyoruz. Karışım tüm mantı yemeğini içine alabilecek genişlikte bir kaba yayılacaktır.
öncelikle mantı tanelerini kaynayan soya boca ediyoruz ve orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişiriyoruz. Mantıların açılmamasına dikkat ederek süzgeç yardımı ile pişirme suyundan süzüyoruz. Süzülen mantı içinde yoğurtlu sarımsak olan geniş kaba ekliyoruz ve güzelce karıştırıyoruz.
En son olarak bir tavada tereyağı eritip, içine arzu edilen miktarda kırmızı biber ekliyoruz. Kırmızı biber yanıp, kararmadan evvel tava ateşten alıyoruz ve yoğurlu mantının üzerine güzelce gezdiriyoruz. Arzuya göre mantıya nane ve/veya sumak ilave edebilirsiniz.
**Afiyet Olsun**

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder